Priorytety zrównoważonego rozwoju
Jednym z podstawowych działań podejmowanych przez OSI GROUP na poziomie globalnym jest odpowiedzialnie zarządzanie biznesem
w sferze społecznej, ekonomicznej i środowiskowej. Zrównoważony rozwój przemysłu spożywczego oraz globalna równowaga łańcucha dostaw to nasze najważniejsze priorytety. Nieustannie poszukujemy innowacyjnych rozwiązań, które pozytywnie wpłyną na przyszłe pokolenia.
OSI GROUP do 2025 r. zamierza zrealizować następujące cele w obszarze polityki surowcowej, ochrony środowiska oraz odpowiedzialności społecznej:
Zrównoważony łańcuch dostaw
Cele w ramach zrównoważonego rozwoju:
|
 |
Dobrostan zwierząt
- Zapewnienie poszanowania praw zwierząt w łańcuchu dostaw
- Lider w zapewnieniu dobrostanu zwierząt
|
|
Zarządzanie antybiotykami
- Zapewnienie zdrowia zwierzętom
- Redukcja stosowania krytycznych antybiotyków w łańcuchu dostaw
|
- Wszyscy dostawcy mają wdrożone zewnętrzne szkolenia z dobrostanu
- Korzystanie z wyników analizy KPI dla dobrostanu zwierząt
- Niezależny monitoring wizyjny dobrostanu we wszystkich zakładach produkcyjnych
|
Środowisko
Cele w ramach zrównoważonego rozwoju:
|
 |
Ochrona środowiska
Redukcja wpływu na środowisko, dzięki odpowiedzialnemu zarządzaniu zasobami naturalnymi:
- Zrównoważone wykorzystanie wody
- Redukcja zanieczyszczeń
- Ochrona lasów
|
|
Zmiany klimatu
Zmniejszanie ryzyka zmian klimatu, dzięki redukcji emisji gazów cieplarnianych:
- Zrównoważone zużycie energii
- Redukcja wpływu na zmiany w środowisku
|
- Redukcja zużycia wody o 15%
- Zero odpadów na wysypisko
- Redukcja zużycia energii o 20%
- Redukcja emisji gazów cieplarnianych o 30%
- Raportowanie śladu węglowego oraz brak wylesienie w łańcuchu dostaw
- Wzrost użycia energii odnawialnej o 75%
Rozwój systemu raportowania kluczowych wskaźników środowiskowych przez dostawców. |
Odpowiedzialność społeczna
Cele w ramach zrównoważonego rozwoju:
|
 |
Społeczność
Tworzenie wspólnych wartości dla firmy i społeczności:
- Dostarczenie bezpiecznej i odpowiedniej jakości żywności
- Wzbogacanie naszych społeczności
- Wspieranie osób poszkodowanych przez sektor spożywczy i rolny
|
|
Miejsce pracy
Bezpieczne miejsca pracy, w których prawa wszystkich są chronione, a kompetencje podnoszone:
- Redukcja zagrożeń w miejscu pracy
- Przestrzeganie praw pracowniczych
- Wzmacnianie zasobów ludzkich umiejętnościami pozwalającymi osiągnąć sukces
|
- Wdrożenie zintegrowanego systemu BHP dla wszystkich zakładów produkcyjnych, w celu poprawy monitoringu, edukacji i redukcji ilości wypadków
- Przeznaczenie 2000 godzin rocznie na wolontariat, na rzecz inicjatyw społecznych
- Zapewnienie szerokiego wsparcia dla edukacji rodzin i walki z głodem na obszarach wiejskich
- Podniesienie kwalifikacji u co najmniej 1000 pracowników
|
Bądź na bieżąco z działalnością OSI GROUP w obszarze Zrównoważonego Rozwoju