OSI POLAND FOODWORKS promuje dobre praktyki dobrostanu, dążąc do podnoszenia jakości transportu bydła, a w konsekwencji ograniczania stresu zwierząt.
Trudne warunki transportu mogą znacząco oddziaływać na kondycję oraz ogólny dobrostan zwierząt rzeźnych. Zmianie może ulec stan masy ciała, nawodnienia zwierzęcia oraz poziom stresu, które mają wpływ na jakość pozyskanego mięsa, a tym samym na cenę i końcową zyskowność ze sprzedaży. Transporty są planowane i nadzorowane przez wykwalifikowaną kadrę, począwszy od przygotowania trasy, po rozładunek w miejscu docelowym. Dzięki sprawnemu systemowi awizacji dostaw, rozładunek jest przeprowadzany natychmiastowo.
Zakład produkcyjny realizuje transport bydła w oparciu o własny tabor oraz korzystając z usług transportowych firm zewnętrznych. Wszystkie pojazdy podlegają częstym kontrolom weterynaryjnym i diagnostycznym mającym na celu zapewnienie jak najbardziej komfortowego i bezpiecznego transportu.
Wszyscy kierowcy podlegają cyklicznym szkoleniom dotyczącym dobrostanu bydła podczas załadunku, transportu oraz rozładunku. Dzięki znajomości zachowań bydła hodowlanego oraz sposobu postępowania z nim, nie dopuszczamy do sytuacji wywoływania lęku lub obrażeń wynikających ze sposobu załadunku, transportu czy rozładunku.
Wszystkie firmy transportowe współpracujące z ubojnią bydła OSI POLAND FOODWORKS Sp. z o.o., jak i nasz własny tabor, posiadają certyfikaty kompetencji oraz autoryzacji przewoźników, certyfikaty transportu zwierząt oraz zgodnie z wytycznymi weterynaryjnymi, dzienniki podróży.
Transport bydła przeprowadzany jest w sposób humanitarny, zgodnie z krajowymi oraz międzynarodowymi przepisami. W celu zwiększenia skuteczności w zachowaniu dobrostanu u transportowanego bydła, wprowadzono również autorski projekt redukcji pH bezpośrednio związany z jakością transportu, który przyczynił się do znacznego obniżenia współczynnika kwasowości w mięsie, obecnie wynoszącego średnio 2,5%.
Hodowco! O czym musisz wiedzieć?
- Transport jest całkowicie bezpłatny. Nie ponosisz żadnych kosztów transportowych.
- Przyjedziemy do Ciebie nawet po 1 sztukę bydła.
- Przygotowanie bydła do transportu należy do Ciebie.
- Na odbiór poczekasz maksymalnie 7 dni od daty zgłoszenia sprzedaży.
- Odbieramy tylko bydło w dobrej kondycji fizycznej. Jeżeli masz wątpliwości co do stanu zwierzęcia i możliwości jego transportu, skontaktuj się z lekarzem weterynarii sprawującym opiekę nad Twoim stadem. Powinien ocenić stan zwierzęcia i wydać odpowiednie zezwolenie na jego transport.
- Ostateczna decyzję o transporcie podejmuje kierowca, który posiada wszelkie kompetencje do oceny kondycji zwierzęcia.
- Zwierzę zgodnie z przepisami powinno posiadać dwa komplety oryginalnych kolczyków oraz paszport/wydruk z systemu IRZ. Sprawdzenie zgodności leży zarówno po stronie właściciela zwierzęcia jak i kierowcy.
Jeżeli masz jakiekolwiek zastrzeżenia co do środka transportu, sposobu załadunku lub zachowania kierowcy zgłoś swoje uwagi bezpośrednio na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pod nr telefonu: 65 619 43 50.
Transport bydła a jakość mięsa
Odpowiednio przeprowadzony odbiór bydła rzeźnego i jego przewóz specjalnymi środkami transportu, w zgodzie z obowiązującymi zasadami, korzystnie wpływa na jakość mięsa. W efekcie rolnik może podnieść stawkę za kilogram żywca, co zwiększa opłacalność jego pracy. Niekorzystne czy też niezgodne z przepisami warunki przewozu mogą prowadzić do wzrostu liczby nieprzewidzianych zdarzeń. Do najczęściej zdarzających się problemów, które obniżają wartość bydła, zaliczają się:
- urazy mechaniczne ciała,
- obniżenie masy ciała,
- upadki.
Najgroźniejsze konsekwencje niosą za sobą upadki zwierząt w transporcie. Na szczęście w przypadku bydła zdarzają się one stosunkowo rzadko i wynoszą 0,10% wszystkich wypadków z tendencją spadkową w kolejnych latach. Mimo to takie zdarzenia nadal mają miejsce, znacznie obniżając zarówno jakość mięsa, jak i skór.
Na wartość przewożonego żywca wpływają też inne czynniki. Jednym z bardziej znaczących jest stres transportowy, którego konsekwencją może być wadliwe mięso:
- PSE (z ang. pale, soft, exudative) – blade, miękkie, wodniste, charakteryzujące się szybszym spadkiem pH,
- DFD (z ang. dark, firm, dry) – ciemne, twarde, suche.
Ponadto stres jest czynnikiem sprzyjającym infekcjom u zwierząt. Wynika to z uwalniania się katecholamin i glikokortykoidów, które spowalniają działanie układu odpornościowego. W konsekwencji dochodzi nie tylko do szybszych zakażeń, ale także do uaktywniania się szkodliwych drobnoustrojów, których nosicielami są zwierzęta. Jednym z nich jest Salmonella.
Oferujemy odbiór i transport bydła rzeźnego do punktów skupu
Powierz nam odbiór bydła rzeźnego i jego przewóz, a zadbamy o dobrostan zwierząt i ograniczymy straty do minimum. Jesteśmy przygotowani na każdą sytuację, a duże doświadczenie pozwala nam rozwiązać nawet najtrudniejsze problemy. Gwarantujemy terminowy odbiór i transport bydła zgodnie z zasadami dobrych praktyk oraz z dbałością o dobrostan zwierząt.