W miniony wtorek w Bobolicach sąsiadujących z Mieszałkami, gdzie mieści się nasz oddział skupu odbyło się spotkanie branżowo-szkoleniowe zatytułowane „Dobre praktyki hodowlane – znaczenie i zasady dobrostanu zwierząt”.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się hodowcy z okolicznych terenów, przedstawiciele Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego ze Szczecinka, przedstawiciel ZODR w Barzkowicach oraz przedstawiciel firmy paszowej DeHeus. Całość spotkania poprowadziła Adriana Rogosz – Kierownik Centralnego Biura Skupu OSI POLAND FOODWORKS.
Pierwszą część szkolenia stanowiło wystąpienie Zdzisława Kalupy Powiatowego Lekarza Weterynarii ze Szczecinka, który szeroko zobrazował tematykę czystości bydła kierowanego do uboju oraz obowiązku humanitarnego traktowania zwierząt. Następnie Zastępca Powiatowego Lekarza Weterynarii ze Szczecinka Magdalena Soroczyńska mówiła o uboju z konieczności zwierząt gospodarskich kopytnych poza rzeźnią oraz uboju zwierząt w gospodarstwie przeznaczonych na użytek własny.
Ostatnie wystąpienie należało do eksperta ds. bydła z firmy De Heus Marcina Krygera. W prezentacji zatytułowanej „Sygnały krów” omówiono podstawowe zachowania i potrzeby bydła oraz wykazano, jak wiele czynników wpływa na jego dobrostan.
Bezpośrednie spotkania z gospodarzami to doskonała okazja do podjęcia rozmów dotyczących rynku bydła oraz hodowli zwierząt, a także naszej współpracy. Wszyscy przybyli uczestnicy aktywnie brali udział w szkoleniu, zadając pytania ekspertom oraz przedstawicielom działu skupu. Mamy nadzieję, ze przedstawiona wiedza i przykłady szkoleniowe przydadzą się w praktykach hodowlanych naszych partnerów.